preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

MALI ČUVARI "KAJA"

Učenici Osnovne škole Sveti Đurđ ove su godine pokazali zavidan talent u pjesničkim ostvarajima na kajkavskom narječju i sudjelovali na najpoznatijim smotrama dječjeg kajkavskog pjesništva u Zlataru, Zelini i Ludbregu.

 


U šestom razredu u predmetu Hrvatski jezik učenici se intenzivno bave dijalektnom književnošću te su se prema motivima interpretiranih pjesama pokušali i samostalno stvaralački izraziti. Učiteljica Hrvatskog jezika Elena Kovačić te njihove pokušaje redovito je slala na natječaje te su na adresu škole pristigli i prvi pozivi za javno izvođenje pjesama.

U sklopu Kešnerijade koju organizira Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner iz Ludbrega u srpnju se održala manifestacija dječjeg kajkavskog pjesništva pod nazivom Kaj je kaj. Iz Osnovne škole Sveti Đurđ za javno izvođenje svojih pjesama pozvani su: Laura Bačani, Ivan Blažic, Leon Kraljić i Leon Pokos, dok će se pjesma Na Dravi Petra Kovačeka naći u sljedećem zborniku Kaj je kaj. U kategoriji Osnovne škole prvo mjesto osvojio je Leon Pokos za pjesmu Sosedova hiža, a drugo mjesto pripalo je Leonu Kraljiću.

U rujnu nas je razveselio poziv na sudjelovanje na najstarijoj dječjoj priredbi kulturnog stvaralaštva – Danima kajkavske riječi u Zlataru gdje se Zbor malih pjesnika održao po pedeseti put. Između pristiglih 311 uradaka stručno je povjerenstvo u sastavu prof. Željka Horvat-Vukelja, dr. sc. Ivo Kalinski i prof. Ivančica Tomorad odabralo 51 pjesmu čije su stihove interpretirali sami autori u tradicijskim nošnjama kraja iz kojeg dolaze. Našu školu predstavljao je Filip Kovaček iz 7. a razreda s pjesmom Ftiček i Leon Pokos iz 7. b razreda s pjesmom Na Drovi.

U subotu 26. listopada u Svetom Ivanu Zelini održala se 39. Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“. Između četiristo dječjih pjesama koje su pristigle na natječaj odabrana je i pjesma Sinokoša Leona Kraljića, učenika 7. a razreda. Povjerenstvo u sastavu Ivo Kalinski, Božica Pažur i Štefica Kamenarić-Filipović odlučilo je da Leonova pjesma zaslužuje nagradu koju je omogućila izdavačka kuća „Nova stvarnost“.

Ovi uspjesi naših učenika pokazuju da se u Osnovnoj školi Sveti Đurđ radi na očuvanju kulturne baštine, razvija se ljubav prema kraju i kaju te da trud i entuzijazam otvaraju mnoga vrata.

Elena Kovačić, učiteljica Hrvatskog jezikaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Liljana Šarec   datum: 2. 11. 2019.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2010.

Ukupno: 302079
Ovaj mjesec: 2468
Ovaj tjedan: 709
Danas: 29

Brojač na našoj web stranici postavljen je prije deset godina. Gotovo osamdeset posjeta u prosjeku dnevno, nije malo za školsku stranicu :-)


Nastava na daljinu

Važne poveznice

Korisne poveznice

 

 

preskoči na navigaciju