Ove školske godine uključili smo se u projekt  “Food Educators”  koji se provodi u Republici Hrvatskoj s ciljem jačanja svijesti o važnosti zdrave i održive prehrane te razvijanja odgovornog odnosa prema hrani kod mladih. 

Prema statistici danas se u Hrvatskoj godišnje baca oko 200 000  tona hrane samo u domaćinstvima, dok se ista količina baca u sektoru industrije. Da bismo zorno prikazali koliko se hrane baca,  izračun pokazuje da svaka osoba u Hrvatskoj baci oko 50 kg hrane godišnje!

Kako bismo u školi potaknuli učenike na važnost smanjenja otpada od hrane, na satovima razrednika provode se razgovori o važnosti zdrave i raznolike prehrane. U školi se često baca hrana koja se servira iz razloga što učenici smatraju da to ne vole jesti. Na tematskom panou prikazane  su sve moguće veze održivog razvoja kroz smanjenje bacanja hrane. Kako bismo kod učenika predmetne nastave potaknuli odgovornost u postupanju s hranom, pokrenuli smo mogućnost besplatnog dodatnog obroka temeljenog upravo na korištenju hrane koja ostaje nakon jutarnjeg obroka. Tako se višak kruha servira nakon 6. sata uz dodatne namaze;  margarin, pekmez, sirni namaz ili “Linoladu” za učenike koji ostaju duže u školi na satima dodatne i dopunske nastave ili na izvannastavnim aktivnostima.  Povremeno, kad kuhani obroci  daju mogućnost podgrijavanja, i ti se viškovi serviraju zainteresiranim učenicima.

Voće kod nekih učenika također nije omiljeno, te učenici svoju jabuku, bananu, mandarinu ili krušku mogu ostaviti u posebnoj kutiji kako bi voće bilo dostupno tijekom cijelog dana onima koji ga vole.

Učenice 5. a razreda okušale su se u pripremanju slatkog od ostataka kruha. Nakon što se topli desert servirao učenicima za degustaciju, pokazalo se da je recept izvrstan jer je sve vrlo brzo nestalo. Snimljena fotografija kod pripremanja obroka pokazala se zanimljivom novinarima Jutarnjeg lista te je objavljena u izdanju od 5. siječnja 2025. u sklopu teme o smanjenju otpada od hrane u školama. 

Učenice 5.a ( Zara Tkalec, Lara Novak, Sara Bačani, Karla Sačer i Ines Špoljarić)

KRUH PUDING

-slatko za poželjeti

OSTACI KRUHA umakanje u mlijeko

  • Šaka sjeckanih oraha( lješnjaka)
  • Šaka grožđica namakanih u soku naranče i 2 žlice smeđeg šećera
  • Naribana 1 jabuka
  • Malo rastopljenog margarina
  •  prema potrebi 1- 2 jaja razmućena u 2 dl slatkog vrhnja

 BANANA KRUH

  • 2 OMEKŠANE( posmeđene) BANANE –usitnjene vilicom
  • 3. žl. Smeđeg šećera
  • 15 dag margarina
  • 2 jaja
  • Sjeckani bademi (šaka)
  • Šaka brusnica
  • 2 šalice brašna
  • 1 mala žličica sode bikarbone
Skip to content