preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Mjesec borbe protiv ovisnosti (15. 11. – 15. 12. 2016.)

U sklopu programa prevencije ovisnosti za školsku godinu 2016./2017. u našoj školi obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti.

 


Učenici sedmog i osmog razreda su u suradnji s učiteljicom likovne kulture Sonjom Đurkin sudjelovali u uređenju školskog panoa na temu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Cilj aktivnosti je:

  • osvijestiti učenike o štetnosti rizičnih oblika ponašanja i opasnosti od eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti
  • potaknuti učenike na učinkovito suprotstavljanje rizičnim ponašanjima i uživanju sredstava ovisnosti
  • promovirati samozaštitu zdravlja i zdrav razvoj.

   

    

       

Tako je u srijedu 7. prosinca 2016., za učenike sedmog i osmog razreda naše škole, održana predstava "Bijeg nije rješenje", koju je izveo Teatar Tirena iz Zagreba, a govori o prevenciji ovisnosti o drogi. Cilj ovog događaja bio je osvijestiti kod učenika štetne posljedice rizičnog ponašanja te ih potaknuti na odgovorno ponašanje. 

 

fotogalerija

 

Promocija sporta kao zdravog načina života

„Recimo svi zajedno sportu DA i ovisnosti NE!“

U utorak 20. prosinca 2016. godine ravnatelj škole pozvao je putem pisane obavijesti sve učenike od prvog do osmog razreda da u petak 23. prosinca 2016. godine, u povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, zajedno sa zaposlenicima škole sudjeluju u promociji sporta kao zdravog načina života.

Ovdje u cijelosti prenosimo obavijest ravnatelja za učenike:

„U petak, 23. prosinca 2016. godine svi ćemo zajedno kroz sportske aktivnosti na razini cijele škole promicati bavljenje sportom kao zdravim načinom života. Naime, u našoj školi kroz različite aktivnosti obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti koji traje od 15. studenog do 15. prosinca 2016. godine. Cilj svih tih aktivnosti je da postanemo svjesniji toga da je ovisnost veoma ozbiljan problem koji predstavlja opasnost za čovjeka i da odgovornim ponašanjem trebamo zaštititi i sačuvati sebe od te opasnosti. Kada govorimo o ovisnosti, važno je da svi zajedno naučimo: 1. kako je riječ o teškoj i dugotrajnoj bolesti koja se, kada se jednom razvije, često ponavlja; 2. da se može razviti ovisnost o različitim stvarima (cigaretama, alkoholu, drogama, internetu, računalnim igrama, igrama na sreću); 3. da ovisnost ima štetne i opasne posljedice po čovjeka; 4. da se ovisnost veoma teško liječi, često je neizlječiva i može dovesti do smrti. Zbog svega navedenog svi zajedno trebamo se suprotstaviti ovisnosti. To ćemo učiniti tako da kažemo odlučno NE ovisnosti i odlučno DA brizi za vlastito zdravlje. Brinuti o vlastitom zdravlju možemo tako da živimo zdravim načinom života. Jedan takav zdrav način života je i rekreativno bavljenje sportom. Stoga recimo svi zajedno sportu DA i ovisnosti NE.“

 

Tako je u petak 23. prosinca 2016. godine, na razini škole, ostvarena promidžba sporta kao zdravog načina života. U prvom dijelu nastavnog dana organizirane su za učenike od prvog do četvrtog razreda sportske aktivnosti u suradnji razrednika i Željka Hercega, učitelja tjelesne i zdravstvene kulture.

U središnjem dijelu nastavnog dana nogometaši NK Varaždin, Dario Jertec i Nikola Šafarić održali su u suradnji s učiteljem tjelesne i zdravstvene kulture Željkom Hercegom predavanje za učenike od petog do osmog razreda pod nazivom „Sport kao zdrav način života“. U početnom dijelu predavanja učitelj Željko Herceg govorio je učenicima o sportu i važnosti bavljenja sportom. U središnjem dijelu predavanja, nakon kratkog predstavljanja, nogometaši Dario Jertec i Nikola Šafarić govorili su učenicima o svojem odrastanju koje je bilo prožeto igrom i druženjem s vršnjacima. Posebno su istaknuli da su od roditelja, učitelja i trenera, ali i kroz bavljenje sportom, naučili kako treba biti odgovoran prema sebi i drugim ljudima, izgrađivati korektne međuljudske odnose temeljene na uzajamnom poštovanju, poštivati  pravila i autoritet roditelja i učitelja, pridržavati se dogovora te ustrajno i uporno izvršavati školske i druge obaveze, kao i ono što čovjek posebno cijeni i želi raditi. Učenicima su objasnili da im je takav način razmišljanja pomogao u životu da budu uspješni i da osjećaju kako je njihov život ispunjen smislom. Učenicima su u tom kontekstu ispričali i nekoliko primjera iz vlastitog života. Osim toga, govorili su o važnosti sporta za njihov život, počecima bavljenja sportom, nogometnoj karijeri, važnosti obitelji, vrijednosti vođenja odgovornog i skladnog sportskog i obiteljskog života. Na kraju svog izlaganja nogometaši su zaključili da je sport doprinio njihovom osobnom rastu i razvoju. Isto tako, naglasili su da će se nakon nogometne karijere nastaviti baviti sportom, da potiču članove svoje obitelji na bavljenje sportom te su pozvali učenike na rekreativno bavljenje sportom. U završnom dijelu predavanja učitelj Željko Herceg objasnio je učenicima zašto reći sportu da, a zašto reći ovisnosti ne te je u interakciji s učenicima zaključeno da je dobro baviti se sportom jer doprinosi zdravom rastu i razvoju mlade osobe. Predavanje je završeno sloganom: „Reci sportu DA! – reci ovisnosti NE!“.

U drugom dijelu nastavnog dana organizirane su za učenike od petog do osmog razreda sportske aktivnosti u suradnji razrednika i učitelja tjelesne i zdravstvene kulture, a u završnom dijelu nastavnog dana održan je sportski susret učenica viših razreda i učiteljica, te učenika viših razreda i učitelja.

                                       Pripremili: Tomislav Batinić, socijalni pedagog škole

                                                        Ljiljana Šarec, knjižničarka škole 

 


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mario Bontek   datum: 1. 12. 2016.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2010.

Ukupno: 355492
Ovaj mjesec: 1773
Ovaj tjedan: 519
Danas: 46

Brojač na našoj web stranici postavljen je prije deset godina. Gotovo osamdeset posjeta u prosjeku dnevno, nije malo za školsku stranicu :-)


Nastava na daljinu

Važne poveznice

Korisne poveznice

 

 

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE





preskoči na navigaciju