preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Zuji, zveči, zvoni, zvuči – to je jezik roda moga!

Dana 21. veljače obilježava se Međunarodni dan materinskoga jezika. Učenici petog razreda Osnovne škole Sveti Đurđ Sara Vađon i Franjo Mlinar također su obilježili taj dan.


U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ 22. veljače 2022. održana je tribina pod nazivom „Što je nama materinski jezik“ koju je svojim kazivanjem poezije na kajkavskom narječju uveličala Sara Vađon, učenica petog razreda s učiteljicom Snježanom Hranić.

U sklopu Festivala Ivan Kukuljević Sakcinski 23. veljače 2022. održana je 2. Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“ u organizaciji Centra izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije. Na natječaj je bilo prijavljeno 217 pjesama različite tematike, a stručno povjerenstvo odabralo je 40 pjesama koje su tiskane u zborniku i čije smo izvedbe mogli pratiti samo virtualno. Među njima se našla pjesma Moj radni stol koju je napisao učenik petog razreda Franjo Mlinar.

Učenici naše škole pokazali su da im je kajkavski blizak, njime govore doma, s prijateljima, na njemu se igraju, pjevaju i svađaju. To je prvi jezik koji su se „nafčili“. Da izražavanje na kajkavskom narječju treba nastaviti njegovati na nastavi smatra učiteljica razredne nastave Snježana Hranić te njezini učenici vole govoriti, pisati i čitati kajkavske stihove. Time dalje nastavljaju na nastavi hrvatskog jezika pri učiteljici Eleni Kovačić koja njihove uratke često šalje na različite natječaje. Možemo zaključiti da kajkavske riječi, kajkavski izrazi i kajkavsko narječje u Osnovnoj školi Sveti Đurđ neće izumrijeti jer postoje njegovi „mali čuvari“.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Elena Kovačić   datum: 23. 2. 2022.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2010.

Ukupno: 355492
Ovaj mjesec: 1773
Ovaj tjedan: 519
Danas: 46

Brojač na našoj web stranici postavljen je prije deset godina. Gotovo osamdeset posjeta u prosjeku dnevno, nije malo za školsku stranicu :-)


Nastava na daljinu

Važne poveznice

Korisne poveznice

 

 

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

preskoči na navigaciju