preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Učenička zadruga Jurek uspješno zakoračila u novu školsku godinu

33. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske ove je godine održana online, od 5. do 8. listopada na YouTube kanalu Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva. Na smotri su sudjelovale i vrijedne zadrugarke naše učeničke zadruge Julia Namjesnik i Jana Novak sa svojom mentoricom Elenom Kovačić. Sudjelovanje na ovoj smotri dobiva na još većem značaju kada znamo da od ukupno 638 učeničkih zadruga  koje djeluju u Republici Hrvatskoj pravo sudjelovanja ostvarilo je njih 63.  Još je važnije znati da unatoč prekidima u radu škola protekle nastavne godine i otežanim uvjetima rada, učenici i njihovi mentori predano rade i stvaraju i da nema granica  kreativnosti, inovativnosti i stvaralaštvu zadrugara. Ovogodišnja smotra održana je online, a na njoj su se predstavile 63 učeničke zadruge iz cijele Hrvatske video praktikumima. U kratkoj video formi trajanja do četiri minute, učeničke zadruge demonstriraju izradu proizvoda po 'uradi sam' principu uz detaljan prikaz opisa proizvoda i postupka, a svi filmovi postavljeni su na YouTube kanalu HUUZ-a.

Poveznica: https://www.youtube.com/.../UC9xGItzO7vtr8AzYoj.../playlists

Domaćin 33. smotre učeničkih zadruga RH bila je Osnovna škola Blage Zadre iz Vukovara. Na smotri je sudjelovala i učiteljica Snježana Hranić kao član Državnog povjerenstva za provedbu smotre. Pozivamo vas da pogledate ovo bogatstvo učeničkih radova u koje su utkani trud, kreativnost i entuzijazam učenika i njihovih mentora i koji će biti trajno dostupni na YT kanalu i mrežnim stranicama HUUZ-a. Vjerujemo da će mnogi radovi biti korišteni u nastavi kao primjer pokaznih vježbi, mogućnosti i dometa izvannastavne aktivnosti učenika, ali i dobar pokazatelj raznovrsnosti interesa i djelatnosti učeničkih zadruga.

Naša se učenička zadruga u subotu, 9. listopada u Novom Marofu predstavila i na 3. festivalu kinča. Na festivalu je sudjelovalo je dvadesetak izlagača gotovo iz cijele RH . Mladi su zadrugari pokazali da njeguju bogatu tradiciju našeg kraja te da su vrlo vješti u izradi ukrasa od krep papira. Pokazali su da kinč nije kič. Naziv „kinč“ dolazi od mađarske riječi „kincs“, u značenju „blago“ ili „vrijednost“. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj riječ je poprimila i značenje „blago, ures, nakit, ljepota“. Zadrugari čuvaju ovo blago i tradicija se nastavlja. Iako se nismo dugo vidjeli uživo, duh zadrugarstva ostao je u nama. Bilo nas je malo, ali smo bili složni, pomagali jedni drugima da se predstavimo u najboljem svjetlu.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Snježana Hranić   datum: 26. 10. 2021.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2010.

Ukupno: 355492
Ovaj mjesec: 1773
Ovaj tjedan: 519
Danas: 46

Brojač na našoj web stranici postavljen je prije deset godina. Gotovo osamdeset posjeta u prosjeku dnevno, nije malo za školsku stranicu :-)


Nastava na daljinu

Važne poveznice

Korisne poveznice

 

 

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

preskoči na navigaciju