preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Erik/a-ludbreški vunasti nosorog

U Gradskom muzeju Varaždin nalazi se tematska izložba Erik/a – vunasti nosorog. Izložba prati nalaz vunastog nosoroga od njegova otkrića, kroz faze klasične i digitalne zaštite pa do njegove rekonstrukcije. Da bi učenici bili upoznati s ovim vrijednim arheološkim nalazom našeg ludbreškog kraja, učiteljice Likovne kulture i Povijesti, Sonja Đurkin i Sanja Pirc  izradile su prigodan pano koji se nalazi u predvorju naše škole.

Nastavite čitati pod Opširnije...


Zašto Erik/a?

Priča o otkriću nalaza vunastog nosoroga – Erike započinje potkraj 1982. godine na području Malog Segečaka. Urušenje okomitog prapornog profila, koji predstavlja strmi usjek puta prema Vinogradima Ludbreškim, razotkrilo je životinjske kosti neuobičajene veličine. Nalaz je prva primijetila i na njega upozorila Erika Ivančić, zbog čega on i nosi njeno ime.

Iskapanje Erik/e

U ožujku 1983. fosilni ostaci vunastog nosoroga iskopani su u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin i s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom. Istraživanja su pokazala da se radi o iznimnom paleontološkom nalazu koji je zasad najbolje očuvan te jedini takav in situ nalaz pronađen na području Hrvatske.

Nešto o vunastom nosorogu

Vunasti nosorog (Coelodonta antiquitatis, Blumenbach, 179.) izumrla je vrsta nosoroga koja je živjela u periodu srednjeg i kasnog pleistocena od 550 000 do 12 000 godina na području Europe i sjeverne Azije. Pripada skupini euroazijskih nosoroga s dvama rogovima na glavi (Dicerohininae), od kojih danas postoji još samo sumatranski nosorog (Dicerorhinus sumatrensis). Uz vunastog mamuta, jedna je to od karakterističnih životinja ledenodobnih krajolika. S velikom i upečatljivom glavom te kutnjacima s visokom krunom, bio je vrlo dobro prilagođen tvrdoj travnatoj hrani pleistocenskih tundri i stepa. Vunasti nosorog bio je impozantna životinja sa zakrivljenim nazalnim rogom i do 90 cm duljine. Tijelo mu je  bilo prekriveno dugom, oštrom dlakom, dosezao je težinu do 2,9 tona i dužinu tijela do 360 cm. Vunasti nosorozi spolnu zrelost postizali su u dobi od 4 do 5 godina, a životni vijek bio im je 40-45 godina. Ako se izuzmu paleolistički lovci, ove životinje nisu imale prirodnih neprijatelja. Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Liljana Šarec   datum: 16. 10. 2020.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2010.

Ukupno: 339959
Ovaj mjesec: 3696
Ovaj tjedan: 136
Danas: 4

Brojač na našoj web stranici postavljen je prije deset godina. Gotovo osamdeset posjeta u prosjeku dnevno, nije malo za školsku stranicu :-)


Nastava na daljinu

Važne poveznice

Korisne poveznice

 

 

 

 

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

 

 

preskoči na navigaciju