preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

PLAN UPISA U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE 2020./2021.

PLAN UPISA U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE 2020./2021.

Školski obveznici

U prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2020./2021. upisuju se djeca koja imaju  prebivalište, odnosno prijavljeno boravište na području Varaždinske županije, a koja do 1. travnja 2020. godine imaju navršenih šest godina života (djeca rođena od 1. travnja 2013. godine do 31. ožujka 2014. godine) kao i djeca kojoj je u prethodnoj školskoj godini odgođen upis ili su privremeno oslobođena od školovanja ili iz drugih razloga nisu upisana u osnovnu školu, a školski su obveznici.

KLIKOM NA OPŠIRNIJE MOŽETE PROUČITI SVE VAŽNE INFORMACIJE O UPISU U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE. 

U prilogu je cjeloviti Plan upisa djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2020./2021. na području Varaždinske županije.


Prijevremeni upis

Iznimno, za dijete koje će do kraja tekuće godine navršiti šest godina, a nije školski obveznik, roditelj može najkasnije do 31. ožujka 2020. godine podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za prosvjetu kulturu i sport Varaždinske županije, Varaždin, Franjevački trg 7, za uvrštavanje djeteta u popis školskih obveznika – Obrazac 6. Zahtjev za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta- na mrežnim stranicama Varaždinske  županije . Ili ovdje. 

Budući da je program predškole obvezan za svu djecu i godini dana prije polaska u osnovnu školu roditelj, osim zahtjeva, dostavlja i mišljenje stručnog tima predškole ustanove o psihofizičkom stanju djeteta.

Rješenje  o prijevremenom upisu djeteta u prvi razred osnovne škole donosi se na temelju dokumentacije o rezultatima psihološkog testiranja, mišljenja i prijedloga Stručnog povjerenstva škole te mišljenja Stručnog povjerenstva Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, učenika. 

Za svu djecu koji su školski obveznici obvezno se provodi psihološko testiranje u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području. 

 

Utvrđivanje psihofizičkog stanja djece

Prije redovitog upisa u osnovnu školu Stručno povjerenstvo škole će utvrditi psihofizičko stanje djece, školskih obveznika.

Osnovne škole, u suradnji sa Stručnim povjerenstvima škole, obavještavaju roditelje o mjestu, vremenu i rasporedu utvrđivanja psihofizičkog stanja djece te dokumentaciji potrebnoj za upis putem svojih mrežnih stranica, oglasnih ploča škole kao i odgojno obrazovnih i zdravstvenih ustanova, a po mogućnosti i preko medija, sukladno propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka. 

 

Utvrđivanje psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred Osnovne škole Sveti Đurđ za školsku godinu 2020./2021. obavit će se:

  1. u OŠ SVETI ĐURĐ  
  • tijekom travnja provodit će se procjena psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole
  • tijekom ožujka roditelji će biti pisanim putem obaviješteni o točnom datumu i vremenu procjene

 

  1. u ZDRAVSTVENOJ USTANOVI
  • provodit će se liječnički pregled djece radi upisa u prvi razred osnovne škole
  • tijekom ožujka roditelji će biti pisanim putem obaviješteni o točnom datumu i vremenu pregleda.

U slučaju da dijete nije bilo na popisu školskih obveznika te roditelji/skrbnici nisu dobili poziv za pregled, roditelj/skrbnik  je dužan izvršiti prijavu za upis u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području (na temelju prebivališta ili prijavljenog boravišta).

U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj/skrbnik je dužan do 30. svibnja 2020. godine o tome obavijestiti Stručno povjerenstvo škole  kojoj dijete pripada prema upisnom području, a ono će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme. 

Odgoda upisa

Stručno povjerenstvo škole će predložiti odgodu upisa u prvi razred osnovne Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, odgodu upisa u prvi razred osnovne škole, osobito:

- ako procijeni na temelju neposrednoga pregleda i dostavljene dokumentacije o psihofizičkom stanju djeteta da bi odgoda upisa pozitivno utjecala na djetetov psihofizički razvoj,

– ako se dijete nalazi ili će se početkom nastavne godine nalaziti na liječenju ili rehabilitaciji u zdravstvenoj ustanovi u trajanju duljem od mjesec dana, ali samo u slučaju da u zdravstvenoj ustanovi u kojoj će se dijete liječiti/rehabilitirati nije organizirana nastava ili ako je dijete uključeno u rehabilitacijske postupke koji će prema procjeni stručnjaka značajno utjecati na njegov psihofizički razvoj.

Odgoda upisa u prvi razred osnovne škole može se odobriti samo jedanput, i to za jednu školsku godinu. 

 

Privremeno oslobađanje djeteta od upisa

Privremeno oslobađanje djeteta od upisa u prvi razred osnovne škole ostvaruje dijete kojemu je zdravlje teško oštećeno ili ima višestruke teškoće.

Zahtjev za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole  podnosi roditelj djeteta Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, Varaždin, Franjevački trg 7.  – Obrazac 6. Zahtjev za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta.  Osim zahtjeva roditelj obvezno dostavlja medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom i razvojnom stanju djeteta te nalaz, odnosno mišljenje jedinstvenog tijela vještačenja.

Rješenje o privremenom oslobađanju djeteta od upisa u prvi razred osnovne škole donosi se za razdoblje od jedne školske godine ili dulje, sukladno nalazu i mišljenju jedinstvenog tijela vještačenja. 

 

Upis u drugu školu kojoj dijete ne pripada prema upisnom području

Međutim, ukoliko Škola zaprimi od roditelja djeteta zahtjev za upis u prvi razred osnovne škole kojoj ne pripada prema upisnom području, dužna je žurno Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dostaviti presliku zahtjeva s priloženom dokumentacijom i obrazloženjem iz kojeg je razvidno da takav upis ne izaziva povećanje broja razrednih odjela utvrđenih planom upisa u toj Školi ili druge poremećaje u organizaciji nastave, a radi obavještavanja osnovne škole u koju se učenik trebao upisati prema upisnom području –obrazac Zahtjev za upis u drugu školu.

ZA RODITELJE KOJI NE UPIŠU DIJETE U OSNOVNU ŠKOLU SUKLADNO ČLANKU 19. ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI, PROPISANA JE NOVČANA KAZNA ZA PREKRŠAJ. 


Priloženi dokumenti:
Plan_upisa.pdf (2.06 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mario Bontek   datum: 26. 2. 2020.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2010.

Ukupno: 273556
Ovaj mjesec: 762
Ovaj tjedan: 10
Danas: 10

Nastava na daljinu

Važne poveznice

Korisne poveznice

 

 

preskoči na navigaciju