preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak osmislila je natjecanje u čitanju naglas za učenike osnovnih škola od 3. do 8. razreda te su se učenici Osnovne škole Sveti Đurđ okušali u svim razinama tog natjecanja.


Školska knjižničarka je već početkom školske godine pozvala sve učenike od trećeg do osmog razreda koji vole čitati, koji žele predstaviti neku svoju omiljenu knjigu drugima, koji žele pokazati svoju ljubav prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena da se prijave na školsku razinu natjecanja.

Uzbuđenje pred školsko natjecanje

Među učenicima mlađe kategorije, tj. među učenicima trećeg, četvrtog i petog razreda vladalo je veliko zanimanje za ovo natjecanje. Učenici su pomno birali knjige koje će čitati jer su mogli birati među proznim djelima hrvatske i strane književnosti. Uz izražajno čitanje naglas, natjecatelji su trebali usmeno obrazložiti svoj odabir knjige na što inovativniji i kreativniji način. Da učenici odrastanjem sve manje čitaju dokazuje i činjenica da se u starijoj kategoriji, tj. od učenika šestih, sedmih i osmih razreda za natjecanje prijavila samo jedna učenica.

Gradsko natjecanje u čitanju naglas 28. i 29. listopada 2019.

Školsko povjerenstvo u čitanju naglas odlučilo je da su višu razinu natjecanja zaslužile učenice četvrtih razreda: Hana Gložinić, Ivona Jerković i Ena Banjkovec te će im mentorice biti njihove učiteljice: Dolores Gale i Jasminka Sačer. Našu školu u starijoj kategoriji predstavljat će Laura Bačani, učenica sedmog razreda s mentoricom Elenom Kovačić.  Gradsko natjecanje u čitanju naglas organizirala je Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ iz Ludbrega, a trajalo je dva dana. Jedan dan za učenike mlađe kategorije, a drugi dan za učenike starije kategorije.  Veliki uspjeh postigla je učenica Laura Bačani koja je svojim govorom i čitanjem naglas romana Pošalji mi poruku Sanje Pilić oduševila povjerenstvo te osvojila prvo mjesto.

Slavlje čitanja u dvorcu Batthyanny

Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“ iz Ludbrega pripala je čast organizirati županijsko natjecanje u čitanju naglas te se ono održalo 7. studenog 2019. u dvorcu Batthyany. Najbolji čitači lijepe književnosti Varaždinske županije čitali su grofu i grofici Batthyany, njihovoj sviti i ostalom puku u sklopu programa Čitajmo grofovski. Stručno povjerenstvo prosuđivalo je uspješnost natjecatelja u kreativnosti uvodnog djela u kojem su morali obrazložiti svoj odabir knjige te potaknuti vršnjake na čitanje upravo te knjige, ocjenjivala se jasnoća i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu te ukupan dojam. Učenica koja je ostavila najbolji utisak, podijelila drugima svoju strast za knjigu i čitanje te prenijela na druge želju za čitanjem u mlađoj kategoriji bila je Ema Kefelja, učenica 4. razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija čitajući knjigu Dnevnik Pauline P. spisateljice Sanje Polak. Prvo mjesto u starijoj kategoriji osvojila je Laura Bačani, učenica 7. razreda Osnovne škole Sveti Đurđ s osvojenih 90 od mogućih 90 bodova i time si osigurala put na državno natjecanje.

Državno natjecanje u čitanju naglas

U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Hrvatskog knjižničarskog društva i Knjižničarskog društva Sisačko-moslavačke županije održano je 21. i 22. studenoga 2019. u gradu Sisku sedmo državno Natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola.

Na ovogodišnjem nacionalnom natjecanju sudjelovalo je 36 natjecatelja iz 19 županija i bila je čast sudjelovati u tome.  Nastup natjecatelja mogao se pratiti i uživo preko facebook stranice knjižnice te je cijela Hrvatska mogla uživati u lijepom čitanju, učiti od djece kako se predstaviti, dobiti preporuke koju knjigu je vrijedno pročitati. A mi natjecatelji nismo se doživljavali kao suparnici jer odluku tko će zasjesti na prva tri mjesta prepustili smo stručnom povjerenstvu. Mi smo sklapali nova prijateljstva, družili se s osobama s kojima dijelimo zajednički interes – ljubav prema knjizi i čitanju i uživali.

                                                                                                                                             Laura Bačani, 7. bPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Liljana Šarec   datum: 28. 11. 2019.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2010.

Ukupno: 302079
Ovaj mjesec: 2468
Ovaj tjedan: 709
Danas: 29

Brojač na našoj web stranici postavljen je prije deset godina. Gotovo osamdeset posjeta u prosjeku dnevno, nije malo za školsku stranicu :-)


Nastava na daljinu

Važne poveznice

Korisne poveznice

 

 

preskoči na navigaciju