preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

31. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske

U Vinkovcima se od 8. do 11. listopada 2019. godine održavala 31. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske na kojoj je sudjelovala i učenička zadruga Jurek iz Osnovne škole Sveti Đurđ.

 


Osvojenim prvim mjestom na županijskoj smotri učeničkih zadruga, Učenička zadruga Jurek i njezine predstavnice Tara Jakopović i Lana Šantek, osigurala je sudjelovanje na državnoj smotri učeničkih zadruga koja se već drugu godinu zaredom održala u Vinkovcima. Na dug put po slavonskoj ravnici krenulo se na Dan neovisnosti, 8. listopada. Po dolasku u Vinkovce čekalo nas je uređenje izložbenog prostora u čemu su nam pomogle naše mentorice: Elena Kovačić, učiteljica Hrvatskog jezika i Snježana Hranić, voditeljica učeničke zadruge i članica Državnog povjerenstva 31. smotre učeničkih zadruga. Dana 9. 10. 2019., uz prigodan program škola domaćina, otvorena je 31. smotra učeničkih zadruga. Na otvorenju smotre bili su predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje,  Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Nama su se u sjećanje urezale riječi ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr.sc. Dubravke Brezak Stamać koja je izjavila: „Učenička je zadruga mjesto na kojem se čuvaju bogatstvo i ljepota tradicije, ali isto tako i zajednica u kojoj se usvajaju nove ideje, razvija stvaralaštvo, zajedništvo i suradničko učenje.“

 Zadrugari i zadrugarke naše škole bavili su se temom SE SU NAŠE RIBE ZDRAVE kojom smo se željeli osvrnuti na naš suživot s rijekom Dravom i pokazati kako svaki čovjek mora ekološki djelovati kako bi naše ribe bile zdrave. Na našem izložbenom prostoru našle su se igračke ribe različitih veličina, mobili, jastuci u obliku riba te posuđe od keramike s istim motivom. Svim znatiželjnicima i stručnom povjerenstvu predstavile smo rad zadruge i objašnjavale dvoznačnost naše teme. Ujedno smo pokazale i praktičan rad izrade igračke i za naše predstavljanje dobile smo same pohvale. Tijekom smotre, mogle smo se uključiti u razne kreativne radionice koje su pripremile učeničke zadruge iz Slavonije. Zanimljivo je bilo razgledati izložbene prostore ostalih učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske, a mogli smo vidjeti i kreativnost učeničkih zadruga iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Vojvodine.

Tijekom boravka u Vinkovcima uvjerile smo se da svaka zadruga drži do temeljnih načela zadrugarskog života, a to su druženje, zajedništvo i suradnja. Uz mnoga novostečena prijateljstva, nova iskustva i prepune ideja za nova stvaralaštva vratile smo se u Podravinu 11. listopada. Ova državna smotra dala nam je vjetar u leđa da nastavimo s radom u zadruzi kako bi naša kreativnost pronašla put do neke nove smotre.

                                                                                  Tara Jakopović i Lana ŠantekPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mario Bontek   datum: 18. 10. 2019.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2010.

Ukupno: 339956
Ovaj mjesec: 3693
Ovaj tjedan: 133
Danas: 1

Brojač na našoj web stranici postavljen je prije deset godina. Gotovo osamdeset posjeta u prosjeku dnevno, nije malo za školsku stranicu :-)


Nastava na daljinu

Važne poveznice

Korisne poveznice

 

 

 

 

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

 

 

preskoči na navigaciju